Deze bedrijven geven een eenmalige inflatie-bonus

Steeds meer bedrijven geven het personeel een eenmalige bonus om de gestegen kosten enigszins het hoofd te kunnen bieden. Bedragen lopen uiteen van honderdvijftig tot enkele duizenden euro's. 'Het compenseert niet de volledige inflatie maar ook de inflatie is tijdelijk en dan helpt een eenmalige uitkering om deze periode te overbruggen', zegt Jannes van der Velde, woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN.

Uit gegevens van AWVN blijkt dat in ruim een derde van de in dit jaar afgesloten cao's afspraken staan over eenmalige uitkeringen. Andere jaren was dit bij gemiddeld een kwart van de bedrijven het geval.

Grote verschillen

De verschillen tussen de bedrijven zijn groot. Zo geeft winkelketen Action een bonus van 350 euro aan het personeel terwijl NS-personeel tweemaal 1000 euro krijgt. De Rabobank maakt deze maand 500 euro extra over en telecombedrijf KPN geeft 150 euro aan werknemers die veel verdienen en 350 euro aan werknemers die minder verdienen. Bouwbedrijf Heijmans heeft besloten 85 procent van het personeel een bonus van 500 euro te geven, alleen bedoeld voor werknemers die minder dan 70.000 euro per jaar verdienen.

De Publieke Omroep heeft besloten alle medewerkers van landelijke en regionale omroepen in november een compensatie van 750 euro bruto te geven. RTL Nederland en Talpa Network doen het net even anders, die geven de medewerkers een brutobedrag van 1000 euro. Over andere mediabedrijven als DPG Media, Mediahuis en FD Mediagroep, waar BNR onderdeel van is, is nog niets bekend over een bonus.

Dilemma voor bedrijven

Volgens Van der Velde zitten werkgevers met een dilemma. Enerzijds willen bedrijven personeel tevreden houden, maar zitten anderzijds ook zelf met onzekerheden. Daarnaast hebben veel bedrijven het zelf ook heel moeilijk, zegt hij. 'Werkgevers willen mensen die de hardste klappen krijgen helpen, maar ze kunnen niet alles. In Nederland gaan de lonen nooit naar beneden en dan zit je als bedrijf vast aan een eenmalige bonus zoals dit.'

De vakbonden zijn wel van mening dat er een structurele verhoging van het salaris moet komen. Maar volgens de werkgeversorganisatie is dat te generiek. 'Er zijn bedrijven waar het heel goed en met hogere uitkeringen komen. Maar er zijn ook bedrijven die het heel moeilijk hebben en zelfs stilliggen. Daar is weinig vet op het bod om met een extra bonus te geven', aldus Van der Velde.

Bron: https://www.bnr.nl/nieuws/arbeidsmarkt/10493289/deze-bedrijven-geven-een-eenmalige-inflatie-bonus

Naar het overzicht
 

Kinderdagverbijven

Personeel vinden en bestaande werknemers behouden? Maak gebruik van onze aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Zorgverleners

Wil jij gratis bemiddeling bij de leukste opdrachtgevers en werken waar en wanneer jou dat het beste uitkomt?

Lees meer

Zorginstellingen

Een intensievere zoektocht naar geschikt zorgpersoneel starten door samenwerking met scholen en vaste partners?

Lees meer

Zorgopleidingen

Ben je op zoek naar loopbaanadvies, een (MBO) opleiding of wil je je verder ontwikkelen in de zorg?

Lees meer
Wij werken samen met
© 2023 Kom in de zorg
Website door Linqq.nl